Nout Wellink, pion van China

Nout Wellink (77), de oud-president van de Nederlandsche Bank en prominent CDA-lid heeft zich in een uitzending van Radio 1 laten ontvallen dat je beter zaken kunt doen met China dan met Amerika.

De ronduit naïeve man gaat er op de een of andere manier van uit dat Chinezen zich netjes houden aan de wetten die gelden in het land waar ze zaken doen. Wie een klein beetje oplet in deze wereld weet dat het met deze Aziatische dictatuur toch echt anders ligt.

Mensenrechten worden in het land op grote schaal geschonden, van enige vorm van democratie is geen sprake, Hong Kong krijgt de duimschroeven aangedraaid, miljoenen Oejgoeren worden onderdrukt, de buurlanden in de regio voelen zich geïntimideerd en onveilig.

Dat ontgaat Nout Wellink allemaal. Hij denkt dat je beter met China te maken kunt hebben dan met de USA. Het is alsof in de jaren dertig van de vorige eeuw iemand gezegd zou hebben dat je beter met Hitlers Duitsland dan met Groot-Brittannië te maken kon hebben.

Of ligt het aan het feit dat hij een aardige cent verdient met zijn bijbaan bij de grote Chinese bank ICBC? Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt.

Hoe het ook zij, het CDA kan beter afstand nemen van dit soort prominente leden. En wat meneer Wellink zelf betreft geldt hier gewoon: “Vuilnisman, kan deze zak ook nog mee?”

Opinie artikel ingezonden door Wil Smeets.

Eén gedachte over “Nout Wellink, pion van China

Reacties zijn gesloten.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com