Boek: Wij kennen Amerika helemaal niet

In de lange rij boeken over de aanstaande presidentsverkiezingen neemt het boek “Wij kennen Amerika helemaal niet” van Mark Verheijen een bijzondere plek in. Geen beschrijving van het verkiezingsproces van A tot Z, maar een goed geschreven en vlot leesbaar verslag van een reis door een deel van de Verenigde Staten waarin hij de lezer wil laten kennismaken met het Amerika dat de dagelijkse nieuwsstromen op TV en in de krant ons niet laten zien. En daar is hij in geslaagd.

Abraham Kuyper ging hem in 1892 voor. Ook een politicus die een reis door Amerika maakte om de Amerikanen te doorgronden. Mark Verheijen, oud-Tweede Kamerlid voor de VVD, maakt de reis in het vroege voorjaar van 2020 en heeft onder andere als doel het doorgronden van de beweegredenen van de kiezers die in 2016 Donald Trump in het Witte Huis brachten.

Mark Verheijen laat zich niet verleiden tot het in de Nederlandse media en bij Nederlandse auteurs bestaande dogma dat Trump per definitie slecht is, dat de democraten altijd gelijk hebben en dat de republikeinen de oorzaak van alle kwaad zijn. Hij staat open voor wat hij tijdens zijn reis tegenkomt en bericht daar objectief over. Een verademing om eens wat te lezen zonder de gebruikelijke vooringenomenheid van een hele rij Nederlandse auteurs!

Een paar opvallende kleine items uit het boek:

Een presidentskandidaat (en dus ook de kandidaat vice-president) moet volgens de auteur in Amerika geboren zijn. Dit vraagt om enige aanscherping. Je moet als Amerikaan geboren worden. Minstens een Amerikaanse ouder hebben dus. De geografische plek maakt niet uit. John McCain werd bijvoorbeeld geboren op een marinebasis in Panama. Ted Cruz werd geboren in Canada. Maar wel met Amerikaanse ouders. Of het aan de Amerikaanse whiskey ligt? Maar ergens in het boek meent Mark 51 sterren te tellen op de Amerikaanse vlag. Het zijn er toch echt maar 50 hoor. Democraat Kennedy sprak in 1961 over “The City Upon a Hill”. Leuk en misschien hoopgevend feitje in deze tijden van polarisatie: Republikein Reagan citeerde hem in 1988 en voegde er een woord aan toe. Hij had het over “The Shining City Upon a Hill”.

Het valt overigens op dat Verheijen in zijn boek dat als ondertitel draagt: “Op reis door het land van de Trump-stemmers” opvallend veel activisten ter linkerzijde aan het woord laat.

Op pag. 182 constateert Verheijen dat in Amerika weinig historische belangstelling, in de vorm van musea en monumenten, zou bestaan voor slavernij, discriminatie en de native Americans. Ik wil hem dan toch echt adviseren in New York en Washington de musea over de native Americans te bezoeken. Musea waar de harde werkelijkheid en kritiek beslist niet uit de weg gegaan wordt. En wat de denken van het in 2016 aan de Washington Mall, vlakbij het Witte Huis gestichte enorme Smithsonian National Museum of African American History and Culture. En zelfs het National Cowboy and Western Heritage Museum in Oklahoma geeft ruim aandacht aan de lotgevallen van de native Americans. Denk daarbij onder andere aan het indrukwekkende beeld The End of the Trail.

Ruim aandacht in het boek ook voor het Amerikaanse kiesstelsel, dat allesbehalve perfect is. Naast de onevenwichtigheid bij de verdeling van de kiesmannen over de staten schenkt Verheijen veel aandacht aan Gerrymandering, het gemarchandeer met de grenzen van kiesdistricten. Terecht zegt hij dat zich hier te veel politici mee bemoeien terwijl dat proces eigenlijk objectief en onafhankelijk zou moeten verlopen. Daar waar hij op pag. 219 constateert dat dit proces niet aan onafhankelijke commissies overgelaten wordt komt de mededeling op pag, 221 wel vreemd over dat inmiddels in 21 staten deze onafhankelijke commissies geïnstalleerd zijn. Het kan dus toch. Vooruitgang.

Mark Verheijen schrijft onbevangen over de nadelen en weeffouten die hij in de hedendaagse Amerikaanse samenleving tegenkomt. Economie, armoede, onderwijs, zorgstelsel, kiesstelsel etc. In de beperkte ruimte die zijn boek biedt geeft hij uiteraard geen uitgewerkte pasklare oplossingen voor deze problemen. Maar hij geeft wel aanzetten, de richting. Eigenlijk voor een deel zoals ook in ons artikel van 16 april 2020 op deze site Sterker uit de crisis? Een artikel dat na ruim drie maanden slechts op kleine onderdelen aan actualiteit heeft ingeboet.

Zoals eerder gezegd is het een open en objectief boek. Dit werk ontbeert de betweterigheid en vooringenomenheid van een Frans Verhagen. En van de openlijke Trumphaat van een als journalist vermomde activist als Charles Groenhuijsen is al helemaal geen sprake. Trump heeft ongetwijfeld veel gedaan waarbij felle kritiek op zijn plaats is. Maar zowel personeel als inhoudelijk bieden de democraten vooralsnog geen geloofwaardig alternatief. En ook op die zere plek legt Verheijen feilloos zijn vinger.

Een boek dat wij de lezers van Amerikanieuws.nl van harte kunnen aanbevelen.

Informatie van de uitgever:

Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2020 maakt oud-politicus Mark Verheijen een reis door Pennsylvania, Ohio en Michigan. Staten die onderdeel zijn van de rust belt, waar de economische crisis al ver voor 2008 begon en nooit is opgehouden. Wie zijn de mensen die daar wonen? Waarom stemden juist zij vier jaar geleden op Trump en keerden ze de democraten de rug toe? En gaan ze dat deze presidentsverkiezingen opnieuw doen?

Wanneer we het over Amerika hebben, is onze blik te vaak gericht op Washington DC. We denken dat we Amerika kennen. Maar kennen we het land wel echt of laten we ons te veel verblinden door de buitenkant? Met deze vragen in het achterhoofd reist Verheijen door het land ten tijde van de democratische voorverkiezingen. Het is de periode waarin het coronavirus uitbreekt en Trump in toenemende mate zijn grip op het land verliest. Nog nooit waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo spannend. Verheijen schetst met zijn boek het decor van de Amerikaanse staten die deze verkiezingen gaan bepalen.

Mark Verheijen (1976) studeerde geschiedenis en filosofie, was lid van de Tweede Kamer en partijbestuurder. Hij is onder andere columnist voor De Limburger.

Wij kennen Amerika helemaal niet | Mark Verheijen | ISBN9789044644920 | 240 pag. | € 19,99 | Paperback | Uitg. Prometheus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com