Boek: Wat wij van Amerika kunnen leren

Rick Niemann schreef dit boek al in 2016. Maar het is nu actueler dan ooit. In zijn boek “Wij kennen Amerika helemaal niet” verwijst Mark Verheijen naar dit boek. Reden genoeg om er eens in te duiken.

Aan negatief nieuws over Amerika geen gebrek in ons medialandschap. Vaak terecht, misstanden moeten benoemd kunnen worden. En onder vrienden mag je elkaar over en weer aanspreken op zaken die niet kloppen. Vaak echter ook alleen bot anti-Amerikanisme en regelrechte linkse Trump haat.

Op maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Amerika kan zonder meer kritiek geuit worden. Daar zijn Amerikanen zelf overigens ook heel bedreven in. Dit land had het nooit zo ver kunnen brengen zonder de voortdurende vragende kritische stem uit het eigen midden. En Amerika neemt ook geen blad voor de mond als het gaat om het uiten van kritiek op andere landen in de wereld.

Maar alles in het juiste perspectief graag. Amerika is een democratische rechtsstaat. Met mensenrechten hoog in het vaandel. Met vrijheden die in andere delen van de wereld vaak niet bestaan. En niet te vergeten een enorm optimisme over wat de toekomst brengt. De American Dream, de volgende generatie heeft het beter dan de vorige, dreigt in het gedrang te komen. Maar de overtuiging dat dit land en volk de uitdagingen aankan staat voorop.

Het is goed dat Rick Nieman in 2016 dit boek schreef om de positieve kanten eens te belichten. Over de American Dream, over ondernemerschap, over democratie, over rassenverhoudingen etc. En met al het negatieve nieuws over Corona en de aanstaande verkiezingen is dit boek zeer de moeite waard om het nog eens te lezen. Na vier jaar het Niemans boek niets aan actualiteit ingeboet.

Informatie van de uitgever:

Wie het nieuws over Amerika volgt, ziet een land waar zwaarbewapende gekken lukraak om zich heen schieten, werklozen in armoedige stacaravans wonen en bankiers in paleizen, en een clowneske en racistische presidentskandidaat miljoenen stemmen trekt.
Dat Amerika bestaat. Maar waar je nooit over hoort, is het andere Amerika. Het Amerika waar mensen vriendelijk en beschaafd met elkaar omgaan. Waar hard werken wordt beloond. Waar het intellectuele debat op ongekend hoog niveau wordt gevoerd. Waar iedereen mee kan doen, ongeacht afkomst, ras, religie of seksuele geaardheid. Waar jij de vrijheid hebt om jouw leven in te richten zoals jij wilt.
Over dat Amerika – nog steeds het land van onbegrensde mogelijkheden – gaat dit boek. En over wat wij daarvan kunnen leren.
Want Nederland dreigt een land te worden van mopperkonten en zwartkijkers. Terwijl wij het goed hebben. En het nog veel beter kunnen krijgen als we bereid zijn van Amerika te leren. De Amerikaanse Droom kan ook de Nederlandse Droom worden. Voor ons als land, en voor jou als mens. Hier lees je hoe.

Over de auteur:

Rick Nieman (1965) is journalist. Hij haalde zijn bachelor- en mastertitels in Chicago en Los Angeles, werkte voor CNN, deed verslag van de verkiezingswinst van Barack Obama en interviewde Hillary Clinton. Hij bezocht Amerika tientallen keren. In de zomer van 2016 woonde hij met zijn vrouw Sacha de Boer in een buitenwijk van Chicago, en reed hij op de motor een kleine duizend kilometer, van Nashville naar New Orleans.
Over Rick Niemans roman Altijd Viareggio (15.000 verkochte exemplaren):
‘Wat een goed boek! (…) Wat ik heel mooi vind, is dat je wordt meegezogen in hun vriendschap, maar ook in de vrijheid die ze ervaren als ze onderweg zijn.’ Humberto Tan
‘Een aanrader voor elke motorduivel en vrouwelijke bijzit.’ Jan Cremer
‘Heerlijk verhaal, leest geweldig weg. Rick Nieman kan goed vertellen over anderen, maar zijn eigen verhaal is ook zeer de moeite waard.’ Wilfred Genee
‘Altijd Viareggio is Niemans persoonlijke ode aan het fenomeen mannenvriendschappen.’ Algemeen Dagblad

Wat wij van Amerika kunnen leren | Rick Nieman | ISBN 9789044631456 | 120 pag. | € 9,95 | Paperback | Uitg. Prometheus

Opmerking: De uitgever heeft het boek niet meer voorradig. Het boek kan wel nog besteld worden via Bol.com of Boeken-Tip.

Eén gedachte over “Boek: Wat wij van Amerika kunnen leren

Reacties zijn gesloten.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com