Boek: Amerikanen lopen niet

Soms heb je een boek in handen dat al wat ouder is, maar aan actualiteit helemaal niets heeft ingeboet. Dat is dus ook het geval met het in 2018 verschenen boek “Amerikanen lopen niet” van Arjen van Veelen.

Het betreft een relaas van zijn persoonlijke ervaringen toen hij samen met zijn vrouw enkele jaren in St. Louis, Missouri woonde. Het boek is geschreven in een prettig leesbare stijl. Naast een uitbundige portie maatschappijkritiek zijn in het boek ook de nodige leuke anekdotes te vinden en een schat aan achtergrondinformatie over St. Louis, de staat Missouri, het aangrenzende deel van Illinois (East-St.Louis) en andere door hem bezochte plekken.

Van Veelen legt terecht de vinger op een aantal misstanden in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij. Of het nu gaat om de grote verschillen in welvaart, rassenproblemen, het falende rechtssysteem, de belabberde infrastructuur etc. Om daar dan vervolgens de term ‘derde wereldland’ aan te koppelen komt wel erg populistisch over.

Met kritiek op de Amerikaanse maatschappij en politiek is niets mis. Dat is zelfs nodig in een volwassen democratie. Bij dit boek kunnen wij ons echter niet aan de indruk onttrekken dat de auteur bewust op zoek is gegaan naar bevestiging van zijn eigen vooroordelen. En dat dan hoofdzakelijk gebaseerd op St. Louis, een stad die wellicht niet model kan staan voor andere delen van de USA. Het gericht inzoomen op alles wat negatief is loopt als een rode draad door de 216 pagina’s heen.

Kijk, als ik een paar jaar ga wonen in de achterbuurten van Berlijn of de steden in het Duitse Roergebied kan ik over sociale misstanden ook een boek schrijven. Meer nog als ik in Parijs ga wonen en sterk ga inzoomen op de situatie in de banlieues. Ongelijkheid en raciale misstanden zijn aan de orde van de dag. Om over de infrastructuur maar te zwijgen.

De misstanden die Van Veelen terecht constateert zijn niet uniek voor de Verenigde Staten.

Dit boek is er een in een lange rij kritische boeken over Amerika die de afgelopen jaren, en vooral dit jaar, zijn verschenen. De in al die boeken beschreven misstanden bestaan al jaren. Ook onder de regering Obama. Maar toen was het niet bon ton om een kritisch boek te lanceren. Onder de regering Trump wel. De in een volgende druk aan het boek toegevoegde commentaren van Nederlandse media zeggen wat dat betreft genoeg, deze zijn ronduit hilarisch. Daar valt een Amerika kritisch verhaal altijd wel in de smaak.

Informatie van de uitgever:

‘Als je een Amerikaan ziet lopen, hoor je meestal binnen een paar seconden het bliep bliep van zijn autoslot.

Tragikomisch vond ik ze. Tot het begon te dagen dat Amerikanen niet per se lui waren, dat ze misschien wel wilden lopen, maar dat het ze gewoon heel moeilijk werd gemaakt. Vanwege kapotte stoepen, vanwege de hitte. Maar vooral: vanwege de angst.’

Twee jaar woonde Arjen van Veelen in de vergeten stad St. Louis, Missouri. In dit boek toont hij Amerika zoals je dat zelden ziet – en brengt het verrassend dichtbij.

Geen land ter wereld dat zoveel in het nieuws is als Amerika. We volgen de politiek en de media daar op de voet, en kennen Hollywood en New York uit de vele films.
Maar als Arjen van Veelen naar de vergeten stad St. Louis verhuist, schrikt hij: dit is een steenrijk derdewereldland.
Om het Amerika van nu te begrijpen, moet je in St. Louis zijn. Nergens is de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit, stad en platteland zo groot als daar.
In dit boek toont de meesterobservator Amerika zoals je dat zelden ziet – en brengt het verrassend dichtbij.

Over de auteur:

Arjen van Veelen (1980) ​was columnist bij NRC en ​schrijft sinds drie jaar voor ​De Correspondent.​ Door zijn unieke stijl en observaties ​valt zijn werk veelvuldig in de prijzen. In 2017 verscheen zijn debuutroma​n Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken die genomineerd werd voor de Libris Literatuur​ P​rijs.

Arjen van Veelen. Foto: Lizzy Ann

Amerikanen lopen niet | Arjen van Veelen | ISBN 9789082821628 | 216 pag. |€ 20,- | Paperback | Uitg. De Correspondent

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com