Boek: In de aanval!

In het nieuwste boek van Amerikakenner Koen Petersen blikt hij terug op de afgelopen jaren met Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Als ondertitel geeft hij het boek, zonder enige overdrijving, ‘Het turbulente presidentschap van Donald Trump’ mee.

In 42 korte artikelen, die eerder maandelijks verschenen in Elsevier Weekblad (EW), geeft Petersen een heldere kijk op het presidentschap van Donald Trump sinds 20 januari 2017, de dag van de ambtsaanvaarding. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere het America First beleid, gesprekken met Noord-Koreaan Kim, impeachment etc. Het boek sluit af met de op 1 augustus 2020 verschenen column “Schrijf De Donald niet af”. Het is zeer informatief en verhelderend om de columns van de afgelopen jaren nu achter elkaar in het perspectief van de hele periode nog eens te lezen.

Koen Petersen schrijft over Trump en de Amerikaanse politiek zonder zijn eigen opvattingen aan de lezer op te willen dringen. Hij is kritisch waar dat nodig is, en positief als daar aanleiding toe is. Petersen is geen auteur/journalist die het Nederlandse dogma aanhangt dat Trump gek is, de Democraten geweldig en de Republikeinen verantwoordelijk zijn voor alles wat fout is in de wereld. Een verademing.

Voorafgaand aan de 42 hoofdstukken blikt de auteur in een uitvoerige inleiding terug op Trump’s eerste termijn als president en stelt daarbij de vraag of zijn presidentschap het nieuwe normaal vormt of dat dit zeer uitzonderlijk is en ook zal blijven. Petersen constateert terecht dat veel inhoudelijke prestaties van Trump en zijn regering onderbelicht zijn gebleven. De schandalen, het soms lompe optreden, de Twittersalvo’s en alle ketelmuziek die dit presidentschap begeleiden vertroebelen het beeld. Ontdaan van al deze ruis is toch heel wat gepresteerd dat zich aan het oog van veel Amerikaanse en ook Nederlandse nieuwsconsumenten onttrekt.

In de verantwoording neemt de auteur een lijst op met data waarop het betreffende artikel in EW verschenen is. Dat is handig om, als dat niet meteen uit de tekst blijkt, het artikel beter in de tijd te kunnen plaatsen. Gemakkelijker was het geweest de oorspronkelijke verschijningsdatum bij het betreffende hoofdstuk te vermelden. Maar dat is slechts een klein detail.

Een prima en informatief boek dat wij de lezer van harte aanbevelen.

Informatie van de uitgever:

Donald Trump beloofde in 2016 dat hij korte metten zou maken met de OUDE POLITIEK. Hij bond niet alleen de strijd aan met zijn politieke vijanden, maar ook met partijgenoten, lobbyisten, media, commentatoren, bondgenoten, China, Mexico – tja met wie niet eigenlijk.
Eenmaal president baarde hij opzien met zijn Twitter-spervuur, zijn strijd tegen FAKE NEWS en zijn bottebijldiplomatie. Hij klaagde over de HEKSENJACHT op hem en zijn familie en werd door zijn politieke vijanden bijna afgezet.
In dit boek volgt Koen Petersen van maand tot maand het turbulente presidentschap van Trump. Hoe uniek is dat eigenlijk?
Om deze vraag te beantwoorden, vergelijkt Petersen Trump met zijn historische voorgangers en plaatst hij diens presidentschap in de geschiedenis van het ambt.
IN DE AANVAL! is een erudiet, gebalanceerd en geestig verslag van vier jaar Trump.

Koen Petersen (1968) is politicoloog en amerikanist. Hij woonde enige tijd in New York, reist jaarlijks diverse keren naar de Verenigde Staten en volgt de Amerikaanse politiek op de voet. Hij schreef eerder een vaak herdrukt standaardwerk over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Einddoel Witte Huis.

In de aanval | Koen Petersen | ISBN 9789463480758 | Paperback | 168 pag. |€ 14,99 | Uitg. EW

2 gedachten over “Boek: In de aanval!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com