Boek: Lang leve Trump

Wie aan de hand van de titel een uitgesproken pro-Trump boek verwacht heeft het mis. Een uitgesproken anti-Trump boek is het echter ook niet. Raymond Mens brengt met de titel “Lang leve Trump” eerder tot uitdrukking dat hij verwacht, en dit ook uitvoerig onderbouwd, dat de manier van politiek bedrijven en het gevoerde beleid van Donald Trump ook na zijn vertrek als president na vier of acht jaar zal voortbestaan in de Amerikaanse politiek. Zoals ook de opkomst van Pim Fortuyn in Nederland (2002) nog steeds doorwerkt in de Nederlandse politiek.

De auteur beschrijft uitgebreid de opkomst van Donald Trump en zijn voorgeschiedenis als zakenman en televisie persoonlijkheid. Veel aandacht voor hoe Trump de Republikeinse nominatie wist te bemachtigen in 2015/2016. De overname van de partij door Trump lukte, daar waar het Michael Bloomberg later niet lukte de Democratische partij over te nemen. De uitgebreid beschreven Republikeinse voorverkiezingen van 2016 staan model voor vrijwel alle verkiezingsrondes van de afgelopen 20 tot 30 jaar. Bij beide partijen overigens. Denk maar eens terug aan de wijze waarop de Clinton machine in 2016 Bernie Sanders “Kaltgestellt” heeft. Raymond Mens komt in een later hoofdstuk nog terug op de Democratische voorverkiezingen.

Ook veel aandacht voor het verkiezingsproces zelf, met name voor het systeem van kiesmannen. De auteur toont erg veel begrip voor de Democratische bezwaren tegen het huidige systeem. Zich waarschijnlijk niet realiserend dat zodra de Democraten via de kiesmannen een keer aan het langste eind trekken van deze bezwaren niet veel meer over blijft. Nu lijkt het er bij de Democraten heel erg op dat men de spelregels wil veranderen omdat de uitslag niet bevalt.

Raymond Mens beschrijft de Amerikaanse politieke ontwikkelingen voor het grootste deel als neutrale waarnemer. Hij tracht de gebeurtenissen en ontwikkelingen te duiden, laat het oordeel echter over aan de lezer. Dat is een sterke kant aan dit boek. Hij dringt zijn mening niet op aan de lezer, zoals dat bijvoorbeeld bij die andere auteurs het geval is die op zijn best omschreven kunnen worden als ‘actievoerders vermomd als auteur/journalist’. Hij werkt niet volgens het in de Nederlandse journalistiek massaal aangehangen dogma dat “Trump gek is, de Democraten geweldig en de Republikeinen schuldig zijn aan alle ellende in de wereld”. Maar helemaal vrij is hij hier ook weer niet van.

Als het tot een tweede druk komt kan meteen ook eens gekeken worden naar een paar incorrectheden. Op meerdere plaatsen worden de namen Trump/Clinton en Obama/Romney door elkaar gehaald. Mount Rushmore ligt niet in North Dakota maar in South Dakota. Het gemiddeld gezinsinkomen van blanke Amerikanen ligt op ca. $ 80,000.-. Zeker niet op de door de auteur genoemde $ 170,000.-. De bewering als zou de Conferderate Flag nog deel uit maken van de hedendaagse vlag van Florida, Alabama en Arkansas is onjuist. Dit is gewoon een Andreaskruis, zoals ook te vinden is op de Britse Union Jack. Op pagina 181 schrijft hij over de gebroeders Koch en hun actieclub Americans for Prosperity. David Koch is echter al in 2019 overleden. Beide presidenten Adams kwamen uit Massachusetts. Vier van de vijf eerste presidenten kwamen uit Virginia, maar niet John Adams. Maar dat zijn slechts details. De auteur heeft inmiddels laten weten voor een volgende druk naar deze punten te gaan kijken. Top!

Daar waar andere auteurs vaag blijven over de eis dat een presidentskandidaat in Amerika (of als Amerikaan) geboren moet zijn gaat Raymond Mens hier wat dieper op in. De grondwet stelt als eis ‘natural born citizen’. Een term die volgens de meeste deskundigen (vrijwel alle) niet geografisch aan het grondgebied van de VS gebonden is. Ted Cruz werd inderdaad in Canada geboren. John McCain op een legerbasis in Panama. Maar in beide gevallen met Amerikaanse ouders. Als de complottheorie rond Obama geklopt had en hij was inderdaad niet op Hawaii maar in Kenia geboren, had het nog steeds geen verschil gemaakt. Zijn moeder was immers Amerikaanse.

Het is een prettig leesbaar boek met veel waardevolle achtergrondinformatie. Met name over de recente Amerikaanse politieke geschiedenis, vanaf het presidentschap van Bill Clinton. Wij kunnen de lezers dit boek van harte aanbevelen. Een bruikbare handleiding om de periode met een overdaad aan politiek nieuws tot de verkiezingen van 3 november door te komen.

Informatie van de uitgever:

“Tijdperk Trump begint nu pas”

Wie de presidentsverkiezingen in november ook wint, de politiek van Donald Trump komt pas net goed en wel op stoom. Dat voorspelt Amerikakenner Raymond Mens in zijn nieuwe boek Lang leve Trump.

Dollardoctrine. Mens ziet dat niet alleen zijn kiezers, maar ook steeds meer partijgenoten Amerika op één plaatsen. Dat sentiment is door de Coronacrisis zelfs sterker geworden. Hij noemt de visie van president Trump de dollardoctrine: ´Hij legt alles langs de lat van financieel rendement. De wereld is voor Trump wat Manhattan voor zijn vastgoedbedrijf is: een populair stukje grond waar concurrenten op de loer liggen en elkaar de kaas van het brood proberen te eten’. ‘Door zijn vijandige overname van de Republikeinse partij telt de Amerikaanse politiek een nieuwe generatie politici die Trumps visie en werkwijze omarmen. ‘De nieuwe Trumpjes staan al klaar.’ 

Debuut. Het debuut van politicoloog Mens, uitgegeven door Sparkle Auteurs, verscheen eind augustus 2020. Mens ging terug naar de basis en onderzocht honderden speeches, interviews en online berichten, te zien via QR-codes in het boek. Hij analyseert op rake wijze welke mechanismes de basis zijn voor de succesformule van Trump. ‘De elite, de sensationele media en het tweepartijenstelsel dragen bij aan de winst van Trump. Hij gebruikt alles als hefboom om zelf continu in beeld te blijven.’

Goudeerlijke leugenaar. Hoewel Joe Biden in de peilingen aan kop gaat, denkt Mens dat de staat van de Amerikaanse democratie in het voordeel van de president werkt. Mens: ‘De verkiezingen gaan niet tussen links en rechts. Het is een strijd tussen twee personen waarbij veel kiezers in hem een goudeerlijke leugenaar zien. Trump profiteert er bovendien van dat de Democraten hun campagne vooral op hem richten. Trump kan de achterstand in de peilingen nog inhalen. De kiesmannen kunnen de president opnieuw over de finish helpen. Zo kan zijn achterban, de zwijgende minderheid, toch een meerderheid worden.’

Raymond Mens (Foto: Martijn M M Griffioen)

Over de auteur

Raymond Mens is Amerikakenner en politicoloog. Hij studeerde In Amsterdam en Virginia. Daarna werkte hij onder andere als campagnestrateeg voor de VVD. Hij voorspelde in 2015 dat Donald Trump de presidentsverkiezingen weleens zou kunnen winnen. Tóen werd hij vooral verbaasd aangekeken. Nu is Raymond een veelgevraagd expert die de trends achter Trump analyseert en deze ontwikkelingen in het huidige Amerika plaatst. Lang leve Trump is zijn eerste boek.

Lang leve Trump | Raymond Mens | ISBN 9789083085906 | Paperback | 252 pag. | € 21,95 | Uitg. Sparkle Auteurs

Bestel het boek hier!

Eén gedachte over “Boek: Lang leve Trump

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com