Boek: Te veel en nooit genoeg

“Hoe mijn familie de gevaarlijkste man ter wereld heeft gecreëerd”, van Mary L. Trump. Al ruim voor het verschijnen van dit boek in de Verenigde Staten werd getracht de uitgave via de rechter te stoppen. Tevergeefs. De ruime publiciteit zal er ongetwijfeld aan bijgedragen hebben dat op de eerste dag al 1 miljoen exemplaren verkocht waren. Na Amerika verschijnt het boek in talloze vertalingen wereldwijd. Nu ook in het Nederlands bij Xander Uitgevers.

Geen boek dat past in de lange rij boeken over President Trump en de naderende Amerikaanse verkiezingen. Dit is een uitgebreide biografie van de hele Trump familie. Van de uit Duitsland geëmigreerde grootvader van de huidige president via zijn vader de onroerend goed ontwikkelaar, zijn twee broers en twee zussen tot de neven en de ene nicht die dit boek schreef.

Uitgebreid wordt ingegaan op de familie Trump. Naast een zeer interessante familiegeschiedenis biedt dit boek ook een groot aantal schandalige, maar ook smakelijke anekdotes waar Donald Trump een rol in speelt. Dankzij de zakelijke kwaliteiten van Fred Trump een zeer welvarend gezin, waarin vader Fred in alles de hoofdrol speelde. Deze familie had met haar enorme rijkdom een zorgeloos leven kunnen leiden. Ware het niet dat Fred Trump als een ware dictator heerste over de familie. Psychische druk en manipulatie waren voor hem opvoedingsinstrumenten. Een houding die hij ook in het zakelijk verkeer hanteerde. Druk en emotionele chantage waren aan de orde van de dag met als belangrijkste slachtoffer zijn oudste zoon Freddy, die in zijn ogen helemaal niets goed kon doen en constant vernederd en gekleineerd werd. Freddy trouwde een vrouw die door zijn vader nooit geaccepteerd werd en hij mislukte door zijn vaders toedoen als topmedewerker in het Trump bedrijf. Freddy raakte aan de alcohol en stierf jong. De auteur van dit boek is zijn dochter.

Na het vertrek van Freddy uit het familiebedrijf neemt Donald zijn rol over. Donald kan in de ogen van zijn vader niets fout doen en krijgt alle mogelijkheden om te investeren in projecten. Mislukkingen en verliezen worden hem vergeven. Patserig gedrag, liegen en bedriegen worden door zijn vader zelfs aangemoedigd. Het beeld van de ideale zakenman wordt gecultiveerd, wat fout gaat en de grote verliezen op diverse projecten worden zorgvuldig weggemoffeld.

Veel van het gedrag in Donald’s jonge jaren en in zijn tijd als vastgoed ontwikkelaar zien we nu ook terug in het Witte Huis.

Veel aandacht ook voor de schandalige wijze waarop de broers (Donald en Robert) en zussen (Maryanne en Elisabeth) Trump, na het overlijden van hun vader, de twee kinderen van hun eerder overleden oudste broer Freddy uit de honderden miljoenen Dollars grote erfenis hebben weten te houden.

Mary Trump zegt zelf dit boek geschreven te hebben om Amerika te waarschuwen voor haar oom. Heeft ze het uit idealisme gedaan? Of, zoals de familie tijdens de rechtszaak om publicatie te voorkomen betoogde, op grond van politieke motieven en geldlust?

Daar waar de 14 hoofdstukken zeer informatief gaan over de familie Trump, over vader Fred en de familiaire en zakelijke activiteiten van oom Donald blijkt de epiloog eerder een politieke afrekening met de huidige president van de Verenigde Staten te zijn. Mary L. Trump is Democraat en stemde in 2016 op Hillary Clinton. Deze politieke epiloog past dan ook niet bij de voorafgaande 14 hoofdstukken.

Het boek is meeslepend en leest lekker weg. Drama, bedrog en financiële wantoestanden in een extreem welvarend gezin. Een gezin dat door de vergaarde rijkdom en politieke activiteiten past in de rij van de families Kennedy en Bush. Hollywood of Netflix zouden er goed aan doen “Te veel en nooit genoeg” te verfilmen. Succes verzekerd.

Van harte aanbevolen boek Niet alleen voor politiek geïnteresseerden, maar zeker ook voor een breed publiek.

Informatie van de uitgever:

In dit onthullende, gezaghebbende portret van Donald J. Trump en de giftige familie die hem heeft gemaakt, schetst zijn nicht de duistere geschiedenis van hun familie.

Mary bracht haar jeugd grotendeels door in het imposante huis van haar grootouders, waar Donald en zijn broers en zussen opgroeiden. Ze beschrijft een nachtmerrie vol trauma’s, destructieve relaties, verwaarlozing en misbruik. Ze legt uit hoe familiepatronen en de schadelijke relatie met zijn vader, de beschadigde man hebben gecreëerd die Trump nu is.

Mary was persoonlijk aanwezig bij talloze etentjes en de soms grimmige, en verwarrende familie-bijeenkomsten. Ze vertelt alles, van Donalds plek in de schijnwerpers van de familie en de verschrikkelijke manier waarop Donald, de favoriete zoon van Fred Trump, hem vervolgens afdankte toen hij Alzheimer kregen.

Mary’s inzicht en familiale band zijn cruciaal om te onthullen hoe Donald en de rest van zijn clan in elkaar zit. Alleen een insider kan deze zenuwslopende saga vertellen, Mary is de enige Trump die de waarheid wil vertellen over een van ’s werelds meest machtige en disfunctionele families.

‘Na vele, vele Trump-boeken is dit de essentiële.’
Vanity Fair

‘Een sterk geschreven verslag van trauma van verschillende generaties. Mary Trump toont hier het insider perspectief van een familielid, de observatie en analytische capaciteiten van een klinisch psycholoog en het schrijftalent van een academische student.
Washington Post

Over de auteur:

Mary L. Trump is gepromoveerd aan het Derner Institute of Advanced Psychological Studies en geeft opleiding in trauma, psychopathologie en ontwikkelingspsychologie. Ze woont samen met haar dochter in New York. Ze is het enige nichtje van Donald Trump.

Te veel en nooit genoeg | Mary L. Trump | ISBN 9789401613330 | Paperback | 304 pag. | € 20,99 | Xander Uitgevers

Eén gedachte over “Boek: Te veel en nooit genoeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com