Boek: Treurzang voor een Thuisland

Ayad Akhtar werd in 1971 in New York geboren als zoon van een succesvolle immigrant uit een Islamitisch land. Hij beschrijft in dit boek hoe voor hem persoonlijk, en vooral na 9/11 de American Dream steeds verder buiten bereik kwam. En hoe de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen met name tijdens de afgelopen jaren onder druk zijn komen te staan.

Een familiedrama met een flinke dosis maatschappijkritiek. Akhtar beschrijft uitvoerig de gang van zaken binnen zijn familie en hoe blij zijn vader was met zijn nieuwe vaderland Amerika. Ook de auteur zelf was meer dan content om in Amerika te wonen en te leven. Hij ziet echter ook in de loop der jaren zaken fout gaan. De veranderende houding van de maatschappij tegenover moslimimmigranten na de aanslagen van 9/11 doen hun deel. De hardere omgangstoon in de politiek onder President Trump doet ook een flinke duit in het zakje. Ook al steunt vader Akhtar de huidige bewoner van het Witte Huis voluit. Een familiedrama met de nodige hoogtepunten, maar met vooralsnog geen happy end. Het is een indrukwekkend boek, het lezen meer dan waard.

Bij een boe als dit, hoe indrukwekkend geschreven ook, blijft de vraag aan de orde wat precies aan de hand is. Een teleurgestelde immigrantenzoon die klaagt en afgeeft op zijn nieuwe vaderland, zoals ook in Europa veel tweede generatie immigrantenkinderen doen? Of schrijft hij uit oprechte bezorgdheid over misstanden in de Amerikaanse maatschappij in de hoop via zijn boek een bijdrage te leveren aan een mooie oplossing. Restoring the American Dream, zo te zeggen. Wij geven Akhtar graag het voordeel van de twijfel en gaan voor het laatste.

Informatie van de uitgever:

‘Treurzang voor een thuisland’ is Ayad Akhtar’s nieuwste roman. Deels familiedrama, deels maatschappelijke beschouwing, ‘Treurzang voor een thuisland’ is het verhaal van een vader, een zoon en het land dat ze allebei thuis noemen. Het laat zien hoe de Amerikaanse Droom is verworden tot een nachtmerrie, waarin schulden of drugsverslaving talloze levens hebben verwoest, waarin een gierige reality-tv-persoonlijkheid president is geworden, waarin hardwerkende immigranten voortdurend in angst leven.

Ayad Akhtar (New York, 1971) ontving voor zijn toneelstuk ‘Disgraced’ (2012) de Pullitzerprijs. Zijn romandebuut ‘De hemelverdiener’ (eveneens uit 2012) is in meer dan 20 landen verschenen. Akhtar’s toneelstukken worden over de hele wereld opgevoerd. Zijn nieuwe werk ‘Treurzang voor een thuisland’ is in september 2020 verschenen.

Treurzang voor een Thuisland | Ayad Akhtar | ISBN 978025459840 | Paperback | 382 pag. | € 24,99 | Uitg. Atlas Contact

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com