Boek: Great Again?

Een heerlijk leesbaar boek zonder de in Nederland gebruikelijke agressieve toonzetting jegens President Trump. Zeker niet kritiekloos, maar alleszins redelijk en objectief. Een verademing om te lezen. Het boek Great Again? van Emile Kossen is een “trip down memory lane” die de periode sinds de verkiezing van Donald J. Trump in november 2016 beslaat. De bijdragen zijn eerder verschenen in Elsevier Weekblad, maar zijn daar waar nodig aangepast en geactualiseerd naar de stand van zaken in de nazomer van 2020. Bovendien nu niet chronologisch in het boek geplaatst, maar naar onderwerp gericht bijeen gebracht in het hoofdstuk waar zij het best tot hun recht komen.

Opvallende hoofdstukken zijn het bezoek van Premier Rutte aan het Witte Huis, maar ook de aandacht voor vrijheid van meningsuiting op Amerikaanse universiteiten

Het bezoek van Rutte aan Trump wordt minutieus beschreven. Gereconstrueerd aan de hand van wat deelnemers na afloop los wilden of mochten laten. Uit alles blijkt dat het een goed en voor beide kanten vruchtbaar overleg was. Ware het niet dat delegatielid Sigrid Kaag (inmiddels lijsttrekker van D66) optrad als stoorzender door haar denigrerende appjes over Trump. En haar partij een zeer interessante deal voor Schiphol torpedeerde, namelijk de Amerikaanse grenscontrole al op Schiphol, zodat de vlucht uit Amsterdam in Amerika als binnenlandse vlucht beschouwd kon worden. Wat een tijdsbesparing na aankomst. Jammer dan, dank aan D66.

Het inkijkje in de universiteitswereld en de daar heersende mores wat de beperking van de vrijheid van meningsuiting betreft is veelzeggend en zou zomaar het voorland kunnen zijn voor Nederlandse universiteiten. Behoeft geen betoog dat de voornamelijk links georiënteerde hoogleraren en universiteitsbestuurders vooral de rechtse meningen buiten de deur willen houden. En wij maar denken dat alleen Facebook en Twitter een gevaar voor de vrije meningsuiting vormen.

Zoals gezegd, een prettig leesbaar boek met kritische maar zeker objectieve informatie.

Informatie van de uitgever:

Toen zakenman Donald J. Trump in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen won, was bijna iedereen verrast – Trump incluis. Maar vanaf dag één ging Trump als een wervelwind door Washington D.C., zonder zich iets aan te trekken van bestaande opvattingen over presidentieel gedrag. Correspondent Emile Kossen deed de afgelopen jaren voor Elsevier Weekblad verslag van de realityshow die de Amerikaanse politiek is geworden. Met een nuchtere blik en een scherp oog voor detail schrijft hij over Trumps aantrekkingskracht op bepaalde groepen Amerikanen, diens gevechten met ‘het moeras’ in Washington, en over de beloften die de president wel en niet nakwam. Great Again? neemt de lezer mee achter de schermen van Trumps presidentschap. Kossen was erbij toen premier Mark Rutte op bezoek was in het Witte Huis, sprak met Trump-plaaggeest Stormy Daniels en bezocht het presidentiële zomerverblijf Mar-a-Lago in Florida, waar vrienden de president adviezen influisteren.

Emile Kossen (1992) is sinds 2017 correspondent in de Verenigde Staten voor diverse Nederlandse media, waaronder Elsevier Weekblad. Kossen studeerde amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan Saint Louis University in St. Louis, Missouri. In Great Again? schildert Kossen Amerika’s meest turbulente jaren tot nu toe.

Great Again? | Emile Kossen | ISBN 9789463480796 | Paperback | 192 pag. | € 14,99 | Uitg. EW

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com