Boek: De stille oorlog

Met de neergang van het Oost-Europese communisme dachten we de Koude Oorlog definitief achter ons te kunnen laten. Niets bleek echter minder waar. De strijd ging na een periode van betrekkelijke rust gewoon door, met deels andere hoofdrolspelers en deels op andere podia en met andere middelen. Maar echt vrede werd het niet, al bleef gewapende strijd op grote schaal uit.

Tim Weiner, een zeer ervaren journalist en auteur op het gebied van spionage en internationale betrekkingen is er heel diep in gedoken en komt tot de conclusie dat Rusland vooral onder Poetin een grootmacht is geworden op het gebied van spionage en beïnvloeding van de publieke opinie.

Weiner gaat in zijn boek terug naar de jaren meteen na de Tweede Wereldoorlog. Meteen is duidelijk dat blokken onder leiding van respectievelijk de USA en de Sovjet Unie tegenover elkaar komen te staan en dat spionage een belangrijke rol gaat krijgen om de tegenstander dwars te ziten. Uitgebreid worden de activiteiten van de radiozender Voice of America beschreven, die grote delen van Oost-Europa van nieuws uit de democratische wereld voorziet. Weiner beschrijft ook uitgebreid de spionagenetwerken die de KGB opzet. Ook de rol van Poetin als KGB officier blijft hier niet onbesproken.

Zoals gezegd blijft het na de val van de muur enige tijd rustig, de periode Jeltsin. Maar daarna komt de vaart er weer in. Onder leiding van Poetin zet Rusland grote stappen op het gebied van hacken en digitale beïnvloeding van andere landen, de Verenigde Staten voorop. Met als voorlopig hoogtepunt, of dieptepunt zo u wil, de vermeende beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De stille oorlog leest als een spannende spionagethriller, ware het niet dat het allemaal waar gebeurde en nog steeds gebeurt.

Jammer is het dat Weiner zich vrijwel volledig concentreert op Rusland. We weten inmiddels immers dat China een grotere bedreiging vormt voor de liberale maatschappij in Europa en Amerika dan Rusland.

Een lezenswaardig boek dat nieuwe inzichten verschaft over de Koude Oorlog en de periode daarna.

Informatie van de uitgever:

Tim Weiner, top-onderzoeksjournalist van The New York Times, winnaar van de Pulitzer Prize en de National Book Award, neemt de lezer mee achter de schermen van de onthutsende spionageoorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten – van de Koude Oorlog tot vandaag.

Na de val van de Muur kwam de Koude Oorlog tussen het westen en de Sovjet-Unie ten einde. Maar met de opkomst van Poetin als leider is de politieke oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten in alle hevigheid opgelaaid, met de inmenging van Rusland in de presidentsverkiezingen van 2016 als voorlopig dieptepunt. 

Weiner onderzoekt de wortels van dit politieke spel, dat wordt gespeeld met spionage, sabotage en desinformatie. Welke rol speelde Poetin in de verkiezing van Donald Trump? Hoe gebruikt Rusland KGB-technieken om steeds meer informatie van – en invloed op – de Amerikaanse samenleving te krijgen? En waarom kan de VS hier zo weinig tegen inbrengen?

De stille oorlog laat zien hoe gevoelig Amerika en andere westerse democratieën zijn voor digitale aanvallen door autocratische regimes. Pas wanneer we deze politieke oorlog begrijpen, kunnen we het tijd keren. 

Tim Weiner (1956) is schrijver en journalist. in 1988 won hij de Pulitzer Prize voor zijn reportages over nationale veiligheid. Hij rapporteerde over geheime operaties in Afghanistan, Soedan en Guyana en schreef artikelen en boeken over spionage, waaronder Vijanden van de staat. Voor zijn geschiedenis van de CIA, Een spoor van vernieling, ontving hij de National Book Award. In 2015 verscheen Eén man tegen de wereld, over Richard Nixon.

Tim Weiner, foto Dominique Nabokov

De stille oorlog | Tim Weiner | ISBN 9789403117119 | Paperback | 368 pag. | € 29,99 | Uitg. De Bezige Bij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com