Boek: De man die geen president mocht worden

In 23 hoofdstukken neemt Frans Verhagen ons mee op een reis langs interessante periodes, personen en gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Een bloemlezing, geen compleet geschiedenisboek. Daarvoor wordt de lezer verwezen naar het indrukwekkende boekwerk Geschiedenis van de Verenigde Staten (2017), ook van Frans Verhagen. Dit nieuwe boek stipt onderwerpen aan die in de reguliere geschiedschrijving vaak niet aan de orde komen. Een alleszins lezenswaardig boek voor iedereen die op welke manier dan ook in de Verenigde Staten geïnteresseerd is.

Verhagen kan bogen op 40 jaar ervaring in het volgen en bestuderen van de Verenigde Staten. Tussen 1993 en 2002 gaf hij het kwartaalblad Amerika uit. Abonnees uit die tijd, waaronder de schrijver van deze recensie, herkennen sommige artikelen die destijds in het fraai uitgevoerde blad zijn verschenen. Maar na soms meer dan 20 jaar is het prettig ze weer eens te lezen. Met de wetenschap van nu, zo te zeggen.

Bekende en minder bekende onderwerpen wisselen elkaar af. Verhalen over Davy Crockett, de Donner Party, de Frontier. Maar ook over Jefferson Davis, president van de Confederates tijdens de burgeroorlog. Aandacht voor de politieke ontwikkelingen door de meer dan twee eeuwen geschiedenis ontbreekt niet. En in het hoofstuk over Lincoln vertelt de auteur over zijn persoonlijke relatie tot deze president.

Menig lezer zal verrast zijn over het hoofdstuk over de Duitse immigranten in Amerika. Hun invloed op heden en verleden van de VS blijkt groter te zijn dan menigeen denkt.

En de titel van het boek? De man die geen president mocht worden. Dat slaat op Henry A. Wallace, vicepresident onder Franklin D. Roosevelt in de periode 1941-1945. Wallace stond volgens Roosevelt en met hem de meeste Democraten in die tijd wel erg ver links in het politiek spectrum. Zo werd hem een naïeve houding tegenover de Sovjet-Unie verweten. Roosevelt zag het absoluut niet zitten dat deze man hem zou opvolgen als president. En gelet op zijn slechte gezondheidstoestand had dat zomaar kunnen gebeuren. Bij de volgende verkiezingen koos Roosevelt voor Harry Truman als vicepresident. En die werd na de dood van Roosevelt dan ook de nieuwe president. Tot opluchting van het Democratische partij establishment.

Aan het einde van het boek toont Verhagen zich bezorgd over de huidige toestand van de Verenigde Staten, waaronder de enorme polarisatie en verdeeldheid. Hij plaatst dit echter in historisch perspectief, Amerika heeft wel vaker dit soort moeilijke periodes in haar geschiedenis doorstaan.

Verhagen sluit dan ook af met de met twijfel omgeven hoopvolle woorden: “Kan een land met zoveel binnenlandse problemen, zoveel ongelijkheid en polarisatie, geleid door zoveel talentloze zelfpromotors zichzelf aan de haren omhoogtrekken, laat staan de wereld leiden? Elders, in mijn Geschiedenis van de Verenigde Staten, heb ik geschreven dat het vermogen van de VS om zichzelf te redden uit de chaos en problemen die het land zelf heeft veroorzaakt nooit moet onderschatten. Ik blijf dan ook hoopvol, maar het is inmiddels meer en meer een wanhopig vastklampen aan een reddingsboei die voor mijn ogen lijkt te verpulveren.”

Informatie van de uitgever:

De mooiste verhalen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Deze verhalen uit het collectieve geheugen van Amerika belichten telkens een persoon of een groep personen. Zo zien we hoe de Duitsers van Amerika een leuker land maakten, maken kennis met de Shakers, een Amerikaanse religieuze sekte, en reizen met de hippies naar San Francisco tijdens de Summer of Love. We ervaren hoe natuurliefhebbers ervoor zorgden dat er Nationale Parken kwamen. We ontdekken hoe de Democraten en de Republikeinen politiek van plaats wisselden en maken kennis met de intrigerende Know Nothings en president Jefferson Davis, wiens standbeeld vaak omvergetrokken wordt. En natuurlijk is er Henry A. Wallace, de man die geen president mocht worden. Frans Verhagen neemt de lezer mee op een roadtrip door de Amerikaanse geschiedenis, licht werpend op minder bekende ontwikkelingen die niettemin grote gevolgen hadden.

Frans Verhagen is historicus, journalist en Amerikakenner. Hij was jarenlang correspondent in de Verenigde Staten. Hij schrijft voor dag- en weekbladen en publiceerde negentien boeken, waaronder Founding Fathers, Lincoln en Het Amerikaanse presidentschap.

De man die geen president mocht worden | Frans Verhagen | ISBN 9789401917407 | Paperback | 256 pag. | € 25,- | Uitg. Omniboek

JS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com