Boek: Weirdo’s in het witte Huis

Wie op basis van de recente geschiedenis denkt dat dit boek alleen maar over Donald Trump gaat heeft het goed mis. Natuurlijk, Trump geeft echt wel aanleiding om als weirdo in het Witte Huis gezien te worden, maar hij is beslist niet de enige. Zijn 44 voorgangers in het ambt van president wisten er ook wel raad mee. En dat toont Peter van der Heiden feilloos aan in dit boek.

Enkele kwalificaties die aan Donald Trump werden meegegeven zijn oplichter, racist, bullebak, vrouwenhater, narcist, leugenaar, ongeschikt als leider, heeft therapie nodig. Onder de titel “Langs de lat van Trump” geeft van der Heiden in het eerste gedeelte van dit boek, over maar liefst 174 pagina’s per kwalificatie aan welke andere presidenten in de geschiedenis ook als zodanig betiteld kunnen worden. En zo komt elke president langs die op basis van deze eigenschappen iets te verwijten valt.

We lezen over hoe Garfield stemmen koopt, over de maffia connecties van Kennedy, slavenhoudende presidenten, Franklin Roosevelt die geen contact wilde met zwarten, de affaires van Roosevelt en Kennedy, om over bedrog en leugens van de heren Nixon en Clinton maar te zwijgen. IJdeltuiten met een narcistische inslag waren ze eigenlijk allemaal. Een ware bloemlezing van eigenschappen waar je moeilijk trots op kunt zijn. Nee, Trump is wat dat betreft beslist geen buitenbeentje in de rij van presidenten.

In het tweede deel van het boek geeft van der Heiden een korte persoonsbeschrijving van alle 45 presidenten. Waarbij Grover Cleveland twee volgnummers bezet. Hij is immers de enige president die twee niet elkaar volgende termijnen diende. Naast de historische figuur komt in deze korte hoofdstukken per president ook het ‘weirdo’ element naar voren. En wat blijkt? Het is in mindere of meerdere mate bij allen wel aanwezig.

Komt Joe Biden als 46e president over een aantal jaren ook als weirdo in een vervolg op dit boek voor? Ga er maar vanuit van wel. Als zijn versprekingen en soms ondoordachte opmerkingen een indicatie mogen zijn komt dat dik in orde.

Informatie van de uitgever:

Donald Trump en zijn 43 voorgangers langs de meetlat gelegd. Niets menselijks is de Amerikaanse presidenten vreemd.

Hij werd uitgemaakt voor alles wat lelijk is: Donald Trump. Een racist was hij, een vrouwenhater, een pathologische leugenaar, een bedrieger, een narcis, rijp voor therapie, kortom: volkomen ongeschikt als president van de Verenigde Staten. Al die kwalificaties kwamen niet eens van de democraten, maar van prominente republikeinse partijgenoten als Mitt Romney, Ted Cruz en Jeb Bush, in de aanloop naar de voorverkiezingen van 2016. En de aantijgingen blijken stuk voor stuk nog te kloppen ook, en het zijn er zeker niet minder geworden in de afgelopen vier jaar.

Maar hoe uniek is Donald Trump? In zijn speurtocht door de Amerikaanse presidentiële geschiedenis wordt het Peter van der Heiden al snel duidelijk dat veel van Trumps voorgangers verre van onschuldig waren. Een discutabele omgang met vrouwen, een wat al te losse verhouding tot de waarheid en een flinke dosis racisme blijken eerder regel dan uitzondering onder de presidenten van de Verenigde Staten. Alle 44 samen vormen de Amerikaanse presidenten een rariteitenkabinet om je vingers bij af te likken.

Peter van der Heiden is docent North American Studies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en columnist, journalist en talkshowhost. Hij is gespecialiseerd in de Amerikaanse presidentiële geschiedenis.

Weirdo’s in het Witter Huis | Peter van der Heiden | ISBN9789024433476 | Paperback | 256 pag. | € 22,50 | Uitg. Boom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com