Twijfels bij inkomensongelijkheid

Het op deze site besproken boek “Wat wij van Amerika kunnen leren” van Rick Nieman heeft mij op meerdere terreinen een helder zicht gegeven op misverstanden en regelrechte onwaarheden die in Europa de ronde doen over de Verenigde Staten. Zoals bijvoorbeeld de inkomensongelijkheid en dat de ‘rijken’ te weinig belasting zouden betalen.

Nieman legt in zijn boek de vinger op de zere plek. Citaat: “Ja, de inkomensongelijkheid groeit, maar dat komt vooral doordat rijken rijker worden. Niet doordat armen armer worden. Het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft in de VS is al jaren min of meer gelijk, namelijk rond de 14%. (In Nederland is dat overigens 13%, dus nauwelijks lager.) En die rijken betalen – anders dan je vaak hoort – veel belasting: de 10% rijkste burgers van de VS betaalt samen 70% van de totale inkomstenbelasting.”

Een ander veelzeggend citaat: “Het beeld dat de superrijken in de VS zo weinig belasting betalen dat ze nauwelijks bijdragen aan de maatschappij waarin zij hun geld verdienen, klopt niet. In 2015 verdiende de top 1% van de Amerikanen 22% van het nationale inkomen. Maar diezelfde 1% betaalde 38% van de totale inkomstenbelasting in de VS. Eén derde dus.”

Waar de top 10% van de Amerikanen 70% van de inkomstenbelasting betaalt is dat voor de onderste 50% slechts 3% van het totaal.

Citaat Nieman: “Ja, de inkomensongelijkheid is groot. En die zou je kunnen verkleinen door de rijken nog meer belasting te laten betalen. Maar dan wordt de verhouding tussen wie er voor de overheid betaalt, en wie daarvan profiteert, nog schever. En dat is op termijn geen houdbare situatie”.

Een wijze les waar President-elect Joe Biden in zijn te ontwikkelen inkomensbeleid best rekening mee mag houden.

Wil Smeets

Lees de recensie hier Wat wij van Amerika kunnen leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com