Boek: De barmhartige diplomaat

Diplomatie speelt zich af op de achtergrond. Maar diplomatie is een krachtig wapen. De Amerikaanse diplomaat en speciaal gezant van menige US regering Bob Gersony is een grote onbekende in de wereldgeschiedenis. Hij speelde immers zijn rol op de achtergrond. Maar de betekenis van zijn werk voor de wereld en voor de Amerikaanse buitenlandse politiek van 1966 tot 2013 is van niet te onderschatten waarde.

Robert Kaplan haalt Bob Gersony in dit boek naar de voorgrond en plaatst hem in de spreekwoordelijke ‘spotlight’. Zijn hele loopbaan wordt belicht. Alle landen waar Gersony een rol van betekenis speelde gedurende zijn arbeidzame leven van zevenenveertig jaar passeren de revue. Het is een indrukwekkende lijst die rijkt van Vietnam via Rwanda naar Bosnië en al die andere crisisgebieden waar de inzet van een topdiplomaat als Gersony namens de VS aan de orde was.

De oorspronkelijke titel van het boek luidt “The Good American”. Een treffende titel die in ons land neerkomt op de Nederlands term barmhartigheid. De barmhartige diplomaat. Kaplan verklaart dit door het feit dat Gersony niet alleen de diplomatie namens zijn land uitvoerde, maar ook mededogen en compassie toonde met de slachtoffers van misstanden in de wereld en hen op alle mogelijke manieren probeerde te helpen.

Kaplan sprak met veel (oud-)medewerkers van Gersony. En uiteraard met de hoofdpersoon zelf. Resultaat is een flink boek dat naast de beschrijving van de diplomatieke activiteiten van Gersony ook een tijdsbeeld weergeeft en bovendien een goed overzicht van de geschiedenis van de wereld tussen 1966 en 2013.

Informatie van de uitgever:

De grootste humanitaire rampen in de recente geschiedenis en de cruciale rol van een onbekende diplomaat

‘Dit boek is onmogelijk weg te leggen.’ – Max Boot

Robert Kaplan vertelt in zijn nieuwe boek het verhaal van de man die als bijzondere ambtenaar van de Amerikaanse overheid ruim 45 jaar in alle conflictzones over de gehele wereld is geweest, maar vrijwel altijd anoniem is gebleven: Bob Gersony. Achter de schermen sprak Gersony met duizenden vluchtelingen, oorlogsslachtoffers en humanitaire hulpverleners in vrijwel elk oorlogs- en rampgebied vanaf de jaren 60. Van de Vietnamoorlog tot de Gazastrook en van de Koude Oorlog tot Noord-Korea; Gersony voorzag regering na regering van een cruciaal maar vaak ontbrekend element in hun buitenlandbeleid: humaniteit.

In De barmhartige diplomaat schetst Kaplan een intiem en indrukwekkend portret van Gersony, die voor de buitenwereld altijd onzichtbaar is gebleven. Daarnaast geeft hij een diepgaande inkijk in de harde realiteit van crisiszones, en de diplomatie die daarbij gevoerd wordt. Kaplan kreeg toegang tot de enorme collectie dagboeken en rapporten die Gersony tijdens zijn jarenlange carrière bijhield en interviewde zowel Gersony zelf als
talloze betrokkenen. Het resultaat is een belangrijk en inzichtelijk boek waarin Kaplan de lezer meevoert op Gersony’s pad, dat in deze tijd uiterst actueel is.

‘Kaplan … biedt het perfecte medicijn tegen de hedendaagse malaise in zijn boek De barmhartige diplomaat, het enerverende en dramatische verhaal van hulpverlener eerste klas Bob Gersony. … Kaplan brengt deze stille en anonieme held tot leven.’ – Max Boot

‘ Deze sierlijke studie van een moedig en bescheiden man herinnert ons eraan dat diplomaten die het goede met het mogelijke weten te verzoenen geschiedenis kunnen schrijven en levens kunnen redden.’ – Timothy Snyder

Over de auteur:

Robert D. Kaplan schreef vijftien boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder De verovering van de Rockies en Duister Europa, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Van 2009 tot 2011 maakte Kaplan deel uit van het Defense Policy Board van het Pentagon, onder leiding van minister van Defensie Robert Gates. In 2011 gaf Foreign Affairs hem een plaats in de ‘Top 100 Global Thinkers’.

De barmhartige diplomaat | Robert Kaplan | ISBN 9789000370337 | Paperback | 552 pag. | € 34,99 | Uitg. Spectrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com