Boek: De jonge helden van de Sovjet-Unie

Als lezer vraagt u zich natuurlijk af wat een boek met deze titel op Amerikanieuws.nl verloren heeft. Een terechte vraag. Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte af tegen de achtergrond van de Koude Oorlog, dat is een deel van de verklaring. Tevens wordt veel aandacht geschonken aan het vertrek van de hoofdpersoon/auteur uit de Sovjet-Unie en het leven als immigrant in New York.

Hoe was het om als zoon van een Joodse moeder (vader en grootvader van Alex) op te groeien in de Sovjet-Unie van Stalin, waarin sluimerend antisemitisme toch steeds weer de kop opstak? In wat voor een spagaat kom je terecht als je dit feit combineert met de wetenschap dat de grootvader van Alex aan zijn vaders kant een van de lijfwachten van Stalin was? Kortom ingrediënten die in een spannend boek over dictatuur, verzet en vlucht niet mogen ontbreken. Ware het niet dat Alex Halberstadt hier de ware geschiedenis van hemzelf en zijn familie vertelt.

Geboren in de Sovjet-Unie (1970), maar opgegroeid als jonge immigrant in New York, gaat Alex op onderzoek uit naar zijn roots en komt zo in het Rusland van na het communisme terecht. Hij gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis in Moskou, de Oekraïne en Litouwen. Hij praat met nog levende familieleden en andere getuigen van het tijdperk Stalin c.s.

Het boek vormt een biografie, maar staat tevens in het teken van geschiedschrijving. Halberstadt heeft er werk van gemaakt de historische context zo correct mogelijk weer te geven.

Dit werk is interessant omdat het ruime achtergrondinformatie biedt over zowel het leven in de Sovjet-Unie en als over het leven van Russische immigranten in het New York van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het boek is op sommige plaatsen regelrecht aangrijpend, door de overduidelijke beschrijvingen van de omstandigheden in de voormalige Sovjet-Unie.

Informatie van de uitgever:

‘In dit urgente en betoverende boek maakt Halberstadt de balans op van zijn familie en de geschiedenis.’ – Andrew Solomon Alex Halberstadts zoektocht naar zijn vader brengt hem terug naar zijn gekwelde en raadselachtige geboorteland Rusland, waar het leven onder het Sovjetregime drie generaties van zijn familie heeft gebroken. In Oekraïne spoort hij zijn grootvader op, wellicht de laatste bodyguard van Jozef Stalin die nog in leven is. Hij keert terug naar Litouwen, de geboortegrond van zijn Joodse moeder, om de erfenis van de Holocaust en het verzwegen antisemitisme onder de loep te nemen. En hij zoekt zijn geboorteplaats Moskou op, waar zijn grootmoeder kleding voor de echtgenotes van de Sovjetdominees ontwierp, zijn moeder dissidenten in een psychiatrisch ziekenhuis troostte en zijn vader niet zonder risico zijn brood verdiende door Amerikaanse platen op de zwarte markt te verkopen. Tijdens deze reis onderzoekt Halberstadt ook zijn eigen verhaal: dat van een immigrant die is opgegroeid in New York, de zoveelste zoon die door het woelige tij van politiek en geschiedenis van zijn vader werd gescheiden. De jonge helden van de Sovjet-Unie is een ontroerend onderzoek naar de dunne scheidslijn tussen geschiedschrijving en biografie. Wanneer Halberstadt op zoek gaat naar de trauma’s die zijn familie hebben gevormd, legt hij bloot hoe angst, lijden en woede van generatie op generatie worden doorgegeven. En hij realiseert zich ook: naties, net als mensen, hebben trauma’s die doordringen tot in de ziel van hun burgers. ‘Een liefdevol en treurig verhaal, maar ook sceptisch, verrassend, en vaak erg grappig.’ – The New York Times

Vertaling door Leen van den Broucke en Gretske de Haan

De jonge helden van de Sovjet-Unie | Alex Halberstadt | ISBN 9789083073514 | Paperback | 377 pag. | € 23,99 | Uitg. Pluim

2 gedachten over “Boek: De jonge helden van de Sovjet-Unie

 • december 1, 2020 om 12:12 pm
  Permalink

  En zoals wel vaker wordt de vertaler nergens bij naam genoemd, terwijl diegene nou juist de reden is dat dit werk van Halberstadt bij het Nederlandse publiek bekend wordt. Dat het boek zo aangrijpend, betoverend en grappig is, komt immers door de stilistische keuzes van de vertaler(s). Daar wordt door menig recensent plompverloren aan voorbijgegaan.

  Erg jammer, maar helaas niet verrassend.

  Beantwoorden
  • december 2, 2020 om 11:00 am
   Permalink

   U heeft helemaal gelijk. De vertalers staan er inmiddels bij vermeld.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com