Accepteer je verlies

Heel wat tijd is verstreken sinds de verkiezingen van 3 november 2020. En nog steeds is er geen sprake van acceptatie van het oordeel van de kiezer. Met ruim 81 miljoen stemmen voor Joe Biden en ruim 74 miljoen stemmen voor Donald Trump is het wel duidelijk dunkt ons. Natuurlijk is het systeem gebaseerd op kiesmannen uit de 50 staten en DC, maar een verschil van 7 miljoen stemmen zou elke twijfel moeten wegnemen.

Gevoerde, en verloren, rechtszaken richten zich op grootschalige fraude bij de verkiezingen. De media, ook in Nederland, haasten zich steeds om als afsluitende bijzin te vermelden: “daar is geen bewijs voor”. Maar dat is erg kort door de bocht. Er heeft immers wel degelijk fraude plaatsgevonden en er waren flinke onregelmatigheden in het kiesproces. Er ging de afgelopen weken geen dag voorbij zonder melding van in vuilcontainers gevonden stapels stembiljetten, in een kantoorkast aangetroffen ingevulde stembiljetten, overleden mensen die een poststem hadden teruggestuurd etc. etc.

Maar al deze fraudegevallen en onregelmatigheden zij niet groot genoeg om een verschil van 7 miljoen stemmen weg te poetsen. Het is eerder een dringende reden om het kiessysteem in Amerika wat strenger te maken. Nederland kent bijvoorbeeld een heel erg strenge kieswet. Dat blijkt ook al uit de weerzin van de Tweede Kamer om te morrelen aan de Kieswet in de aanloop naar de Kamerverkiezingen om stemmen in coronatijd ruimer mogelijk te maken.

Amerika zou behoefte hebben aan een strenge en vooral nationale kieswet. Maar helaas, de vijftig staten hebben het ieder voor zich voor het zeggen.

Terug naar fraude in Amerika. Natuurlijk hebben de Republikeinen gelijk als ze klagen over mogelijke fraude. Democraten hebben immers een grote traditie wat gerommel met verkiezingen betreft. zonder de grootschalige fraude in Chicago had Kennedy in 1960 nooit de staat Illinois binnengehaald en was geen president geworden. En zijn opvolger Johnson wist er ook wel raad mee.

Maar dat alles is geen reden om nu een overduidelijke uitslag in twijfel te trekken. Joe Biden is rechtmatig gekozen tot 46e president van de Verenigde Staten. Team Trump, accepteer dat en bereid je voor op een rol als constructieve oppositie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com