Gevaarlijk spel Macron en Merkel

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel spelen een gevaarlijk spel wat betreft de houding van de EU tegenover China. De uitgestoken hand van de nieuwe president van Amerika, Joe Biden, wordt resoluut van de hand gewezen. De Amerikanen willen samenwerken om tot een sterke eensgezinde politiek tegenover China te komen. De EU (lees: de twee grote landen die de andere 25 de wet voor willen schrijven) wil echter geen blok tegenover China.

De ogen sluiten voor grootschalige mensenrechtenschendingen en voor Chinese staatsbedrijven die economisch voordeel halen uit diefstal van Europees en Amerikaans intellectueel eigendom. Als Merkels autoindustrie maar een paar auto’s kan verkopen in China. Dan sluit zij haar ogen wel voor alles wat mis is in de repressieve dictatuur die China heet. En wat Macron betreft, zijn hoofddoelstelling is om de Europees-Amerikaanse samenwerking waar hij maar kan te saboteren. Alleen zo kan hij toewerken naar zijn ultieme droom, een Europees leger met Frankrijk aan de leiding.

In een uitstekend artikel op de website van EW (Elsevier Weekblad) schrijft Jelte Wiersma: “China-knuffelaars: Merkel en Macron verraden vrijheid”.

Een lichtpuntje is dan wel weer dat Merkel enerzijds na september weg is en de regeermacht wellicht bij een betrouwbaardere atlanticus terecht komt. En dat Macron anderzijds zich gesteund weet door niet meer dan 20% van de Franse bevolking. Dus zijn dagen zijn dus ook geteld.

Maar tot die tijd wordt hier wel degelijk een gevaarlijk spel gespeeld. Europa heeft al een verschrikkelijke misstap begaan door vlak voor het aantreden van Joe Biden een investeringspact met China af te sluiten. Iedereen blij in Brussel, Berlijn en Parijs? Ja, maar vooral in Beijing, waar men weet dat de EU er weer eens in getrapt is en dat China de meeste en beste vruchten zal plukken.

En wat doet Nederland? Met de mond wordt onze pro-Atlantische houding en pro-mensenrechten positie beleden. Maar als het erop aan komt tekent Rutte in Brussel toch weer netjes bij het kruisje.

Je kunt je overigens afvragen waarom de EU dan wel weer zo streng optreedt tegenover Rusland. De sancties (economisch en diplomatiek) zijn niet van de lucht. Poetin is echt de paria als je de machthebbers in Brussel geloofd. Behalve dan waar het de gasleiding North Stream II betreft. Als het erom gaat de foute beslissing rond het afschakelen van de Duitse kernreactoren te compenseren met Russisch gas knijpt Merkel ook bij Rusland een oogje dicht. Maar feit blijft dat men tegenover China, kampioen mensenrechtenschendingen en een volwaardige communistische dictatuur, poeslief is als EU.

Je zou jaloers worden op de Britten, die hier niet meer bij betrokken willen zijn.

Als de geschiedenis een ding geleerd heeft is het dat de democratische blokken in de wereld moeten samenwerken om democratie, mensenrechten en een vrije markteconomie te beschermen. Samenwerking tussen Europa, Noord-Amerika en de democratische landen rond de Stille Oceaan is dan ook dringend noodzakelijk.

We mogen hopen dat dit besef ook in de Europese hoofdsteden weer doordringt en dat het niet alleen handel is waar het om draait.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com