North Stream 2 en het onberekenbare Duitsland

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken, heeft laten weten dat de Amerikaanse regering geen sancties zal toepassen inzake de gaspijpleiding North Stream 2.

Dit onderwerp staat al jaren op de agenda van de Amerikaanse presidenten Bush, Obama, Trump en Biden. De Amerikaanse regering is zeer kritisch over dit project waarmee Russisch gas naar Duitsland en de rest van West-Europa getransporteerd wordt. Europa maakt zich enerzijds afhankelijk van Rusland en spekt anderzijds de staatskas van Poetin. Overigens is niet alleen Amerika kritisch, ook een hele rij Europese landen en de EU hebben grote bezwaren tegen North Stream 2.

Duitsers zeggen dan heel stoer dat Amerika zich niet met de keuze van Europese landen voor energieleveranties mag bemoeien. Daar heeft men natuurlijk gelijk in, maar er speelt wel iets anders.

Toen de regering Trump op een gegeven moment aankondigde grote aantallen in Duitsland gelegerde US soldaten terug te gaan trekken ging een golf van verontwaardiging door de Duitse politiek en media. “Hoe kunnen de Amerikanen ons onbeschermd achterlaten?”

Hoe hypocriet wil je het hebben? Miljarden via aardgaswinsten naar Rusland sturen, maar wel voor hun veiligheid en bescherming tegen datzelfde Rusland blijven teren op de zakken van de Amerikaanse belastingbetalers. Zo zit Duitsland in elkaar.

En waarom wil Duitsland veel gas importeren? Omdat na een akkefietje in een kerncentrale in het verre Japan de regering Merkel in paniek in een weekend tijd besloot alle kerncentrales in Duitsland te gaan sluiten. Een enorm energieprobleem veroorzakend. Frankrijk lacht zich dood om zoveel naïviteit.

Duitsland wil dus goede vriendjes blijven met Rusland. Dat zien we ook in de relatie met China. Kritiek op het mensenrechtenbeleid, het opsluiten van een miljoen Oeigoeren en de voortdurende industrie spionage en concurrentievervalsing hoor je uit Berlin niet zoveel. Ze proberen zelfs de EU voor hun China vriendelijke karretje te spannen. En waarom wordt China met fluwelen handschoenen aangepakt? Alleen om een paar Mercedessen en BMW’s te kunnen verkopen. Ja, zo zit Duitsland in elkaar.

Wat is dat toch met die vreemde voorliefde van Duitsland voor de dictaturen van deze wereld?

Wil Smeets

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com