Boek: Amazon ontketend

In nauwelijks 20 jaar tijd vanuit de spreekwoordelijke garage uitgroeien tot een van de rijkste en economisch machtigste bedrijven ter wereld. Je moet het maar klaarspelen. Jeff Bezos speelde het klaar en Brad Stone schreef er een tweede boek over.

“You can not make an omelet without breaking eggs”. Zo luidt een bekend spreekwoord in de Engelstalige wereld. En dit spreekwoord loopt dan ook als een rode draad door de geschiedenis van Amazon en oprichter Jeff Bezos heen. Hij is in de loop van de jaren op heel wat tenen gaan staan. Zowel bij toeleveranciers, concurrenten, dienstverleners en zeker ook overheden. Brad Stone beschrijft het allemaal heel nauwkeurig in zijn bijna 500 pagina’s tellenede boek met de veelzeggende titel “Amazon ontketend”. Ontketend is inderdaad het juiste woord, als je in een dergelijk rap tempo de online markt en ook nog een aantal belendende sectoren volledig weet te beheersen.

Brad Stone schrijft enerzijds heel clean over de economische kant van jaar tot jaar. Maar aan de andere kant ook over de controverses die zijn ontstaan en de veeleisende leiderschapscultuur van Bezos, die hem met flink wat (ex-)employees in conflict bracht. Ook voldoende aandacht voor de mislukte projecten die Amazon meer dan eens in gevaar brachten.

Amazon ontketend leest op sommige momenten als een spannende economische thriller. Maar het grootste deel van het boek is toch echt een verslag van een bedrijfseconomisch wonder dat door Bezos en zijn team volbracht is. De manier waarop verdient dan niet altijd een schoonheidsprijs, maar effectief was de gang van zaken wel. Een zonder meer interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in corporate America en economische achtergronden.

Informatie van de uitgever:

Hoe is het mogelijk dat een onlineboekhandel in iets meer dan twintig jaar is uitgegroeid tot een van de allergrootste bedrijven ter wereld? Amazon is het meest winstgevende internetbedrijf op aarde, het is de op één na grootste werkgever van Amerika en CEO Jeff Bezos is de rijkste man van onze planeet. Amazon verkoopt wereldwijd zo ongeveer alles, het maakt eigen films en tv-series, produceert eigen technologie en Jeff Bezos is tegenwoordig ook de eigenaar van een van de beste kranten van Amerika, The Washington Post. Brad Stone volgt Amazon al twintig jaar en publiceerde er in 2013 al een boek over. Maar met name de afgelopen acht jaar zijn de groei en invloed van Amazon nog groter geworden, ook dankzij corona. Stone vertelt niet alleen het alomvattende verhaal over deze gigantische onderneming, maar ook over de evolutie van eigenaar Jeff Bezos van technerd tot gedisciplineerd miljardair; de man die Amazon met ijzeren vuist regeert, ook als zijn privéleven de roddelbladen beheerst.

Over de auteur:

Brad Stone is een Amerikaanse journalist voor Bloomberg News, gespecialiseerd in technologiebedrijven. Een van zijn eerdere boeken werd verkozen tot boek van het jaar door onder meer The Washington Post en The Economist.

Amazon ontketend | Brad Stone | ISBN 9789044643145 | Paperback | 496 pag. | € 25,- | Uitg. Prometheus

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com