Boek: De verliefde president

In 2019 verraste Willem Meiners ons met De Dutch Touch, een uitstekend boek waarin hij de invloed van het kleine Nederland op de hedendaagse Verenigde Staten uitgebreid uit de doeken doet. Nu heeft Meiners een boek geschreven over president Warren Harding. Een bijzonder boek dat wat invalshoek betreft anders is dan de gebruikelijke boeken over de andere 45 presidenten.

Harding was kort president, van 2021 tot zijn dood in 2023. Hij werd president na een periode van diepe ellende, variërend van de Eerste Wereldoorlog, een economische crisis en een pandemie. Zijn presidentschap staat aan het begin van een periode van voorspoed. Alle zorgen achter zich latend ging Amerika de roaring twenties tegemoet. Harding stond aan het begin van deze periode en werd door velen gezien als symbool daarvan. Dat hij op de ranglijst van presidenten laag scoort zal alles te maken hebben met de affaires, zowel op persoonlijk vlak als op bestuurlijk vlak (corrupte medewerkers). Ook kreeg hij later postuum de schuld van alles wat later in het decennium nog mis ging.

Meiners schrijft echter niet in hoofdzaak over de politicus Harding, al hoort dat er wel bij natuurlijk. Hij schrijft op basis van de brieven van de president over zijn leven. Ook over zijn leven voor het presidentschap. Zijn persoonlijke geschiedenis en vooral over zijn liefdesleven. De briefwisseling met zijn langjarige maîtresse Carrie Phillips, die slechts enkele straten verderop in Springfield woonde, gaat als een rode draad door het boek heen.

Harding had oog voor de noden van de zwarte bevolking en had een hekel aan racisme. Dat siert hem, zeker in dat tijdperk. Om hem daarom maar meteen als voorloper van een extremistische beweging als Black Lives Matter te benoemen gaat wat ver, dat doet hem geen recht. Zoals het ook te ver gaat om zijn beleid in het voordeel van de Verenigde Staten (eigenlijk een plicht van elke president) maar meteen als voorloper van America First te beschouwen.

Voor mensen die eens wat anders over een president willen lezen dan de standaard geschiedenisboeken of biografieën is dit een uitstekend boek. Zeker aan te bevelen voor mensen die geïnteresseerd zijn in Amerikaanse politieke geschiedenis.

Informatie van de uitgever:

Een uiterst origineel verhaal over moed, overmoed, overspel, chantage en een man die net te laat kwam en te vroeg verdween, en met zijn beleid stond aan de wieg van de roaring twenties stond.

Honderd jaar geleden stond Amerika er niet goed voor. Er was massale werkloosheid, de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse griep hadden een miljoen Amerikaanse levens geëist en de schatkist was leeg. Tegen deze achtergrond slaagde Warren Harding, hoofdredacteur van een regionale krant, erin president van de Verenigde Staten te worden. Harding was, met name onder vrouwen, ongekend populair. Met zijn beleid stond hij aan de wieg van de roaring twenties: een dansende samenleving die zich in sommige ogen te buiten ging aan de charleston en verboden cocktails. Ineens schalde er jazzmuziek in het Witte Huis. Bijna iedereen vond weer een baan en een dak boven het hoofd. Miljoenen mensen begonnen kranten te lezen. Ze zagen films, kochten radio’s, grammofoons, ijskasten en auto’s. Toen Harding in 1923 plotseling overleed, stonden er negen miljoen mensen langs het spoor om afscheid van hem te nemen. Zes jaar na Hardings dood brak de Grote Depressie uit, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog. Iedereen vergat de oud-president. Was hij zijn tijd te ver vooruit met zijn opvatting dat black lives matter? Was het omdat hij verliefd werd op zijn buurvrouw? Of gingen politici en historici in retrospectief op zoek naar een zondebok nadat er zo ruw een einde was gekomen aan de feestvreugde? Op basis van uniek archiefmateriaal, waaronder Hardings onlangs geopenbaarde liefdesbrieven, brengt Willem Meiners de vergeten president weer tot leven. De verliefde president is een uiterst origineel en onderhoudend verhaal over moed, overmoed, overspel, chantage en een man die net te laat kwam en te vroeg verdween.

Willem Meiners, Amsterdammer van geboorte, woont en werkt sinds 1991 in Amerika. Voor zijn emigratie was hij dagbladjournalist, daarna boekverkoper, helikopterpiloot en eigenaar van een radiostation. Hij bereisde alle vijftig staten en woont met zijn Amerikaanse vrouw Alice in Bangor, Maine. Eerder publiceerde hij De Dutch Touch.

De verliefde president | Willem Meiners | ISBN 9789463821452 | Paperback | 304 pag. | € 22,99 | Uitg. Balans

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com