Boek: De Amerikaanse bril en andere verhalen

Een uitdagende wandeling door de naoorlogse geschiedenis. Met reuzenstappen en zonder enige chronologie. Het nieuwste boek van Robert Menasse is een ‘rommelzolder’ van verhalen dat de lezer op veel pagina’s wel laat verzuchten: “Ja, natuurlijk. Dat weet ik nog!” Provocerend en eigenwijs.

Wanneer precies eindigde de naoorlogse wereldorde? En waar was ik toen dat gebeurde? Dertien vertellers herinneren zich ervaringen die hun leven hebben gevormd. Herinneringen aan de dag waarop John F. Kennedy werd neergeschoten, de Berlijnse muur viel, de raf de industrieel Walter Palmers in Wenen ontvoerde, Griekenland Europees voetbalkampioen werd.


De geschiedenis doorkruist onze persoonlijke lotgevallen van bruiloften en sterfgevallen, mislukken en opnieuw beginnen. Robert Menasse vertelt wat we hebben meegemaakt, zodat we elkaar kunnen herkennen en begrijpen. In zijn verhalen is de historische waarheid – lees: ‘ik’ – in goede handen.

Robert Menasse (Wenen, 1954) is een van de beste Oostenrijkse (en Europese!) schrijvers. Bij De Arbeiderspers verschenen onder andere de romans De verdrijving uit de hel (2003), Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust (2008) en De Europese koerier (2013). Het werk van Robert Menasse wordt in het Nederlands vertaald door Paul Beers. Zijn meest recente boek De hoofdstad verscheen in 2018.

De Amerikaanse bril en andere verhalen | Robert Menasse | Vertaling: Paul Beers | ISBN 9789029544481 | Paperback | 176 pag. | Uitg. De Arbeiderspers

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com