Boek: Alleen ik kan dit

De twee auteurs van “Een heel stabiel genie” het boek over hoe Donald Trump Amerika op de proef stelt (januari 2020) hebben met hun nieuwe boek “Alleen ik kan dit” een waardevolle aanvulling geschreven op het eerdere boek. Leonnig en Rucker grijpen in dit boek ook terug op de hele periode van vier jaar Trump. Maar het grootste deel van de aandacht gaat uit naar de aanpak van de corona pandemie, de verkiezingscampagne en de nasleep van de verkiezingen.

Het was een roerige periode in de Amerikaanse geschiedenis. Het jaar 2020 vooral. Over decennia zullen historici dit jaar gelijkstellen aan voorgaande periodes van onrust in de Verenigde Staten. Het midden van de 19e eeuw, de crisisjaren en de jaren zestig van de vorige eeuw. Onrust, een zwakke regering en groeperingen in de samenleving, ter linker en ter rechterzijde, die hun kans zien en trachten te grijpen.

Leonnig en Rucker beschrijven deze recente periode op bijna 500 pagina’s met heel veel details die van insiders in het Trump White House afkomstig zijn.

Uitgebreid wordt ingegaan op de drie grootste uitdagingen waarmee Donald Trump zich in 2020 geconfronteerd zag. Corona, Black Lives Matter en de aankomende presidentsverkiezingen. Corona werd eerst genegeerd, daarna gebagatelliseerd en toen het niet meer anders kon, mede door Trumps eigen besmetting, eindelijk wat meer serieus genomen.

Racistische incidenten werden door een extremistische organisatie als BLM flink opgeblazen. Op de hierdoor ontstane rellen reageerde Trump niet als leider, maar als tegenstander.

Met het dreigende verlies bij de presidentsverkiezingen voor ogen begon Trump al vroeg met twijfel te zaaien over de mate van eerlijkheid van de verkiezingen. Met name met het per post stemmen zou van alles mis zijn. En na de verloren verkiezingen werd de uitslag betwist. Dit ging zover dat de fanatieke aanhang in januari 2021 zelfs het Capitool bestormde. Trump koos er daarna voor niet bij de inauguratie van Joe Biden als president aanwezig te zijn.

Al deze facetten worden door Leonnig en Rucker uitgebreid beschreven in een boek dat soms leest als een geschiedkundig verslag, soms ook als een spannende thriller.

Informatie van de uitgever:

In deze NYT-bestseller wordt voor het eerst een compleet beeld geschetst van hoe het er werkelijk aan toeging in het laatste chaotische jaar van Trumps desastreuze presidentschap.

Waarom wilde president Donald Trump het leger inzetten tegen demonstranten van Black Lives Matter? Wat ging er mis bij de falende bestrijding van het coronavirus, waardoor meer dan een half miljoen Amerikanen omkwamen? Wie beïnvloedde Trump nadat hij weigerde zijn duidelijke verkiezingsnederlaag te erkennen en leugens verspreidde over verkiezingsfraude? Philip Rucker en Carol Leonnig onthullen met ongekende, verbluffende details hoe het er werkelijk aan toeging in het desastreuze laatste jaar van een disfunctioneel presidentschap. Met Trump in de hoofdrol en de belangrijkste spelers om hem heen – de artsen, generaals, adviseurs en familieleden – in bijrollen bieden Rucker en Leonnig een verhelderend verslag van een unieke periode in de recente geschiedenis. Hun bronnen waren aanwezig terwijl Trump keer op keer zijn persoonlijk gewin boven het welzijn van het land stelde. Zij zagen uit de eerste hand hoe de president weigerde het coronavirus serieus te nemen – tot het punt dat hijzelf besmet raakte. Dit is het verhaal van een natie die – economisch, medisch en politiek – gesaboteerd is door zijn eigen leider, met als hoogtepunt een baanbrekend, minutieus verslag van wat er precies gebeurde in het Capitool op 6 januari 2021. Alleen ik kan dit is voorbestemd om nog decennia gelezen en bestudeerd te worden als een klassieker in de journalistiek door zowel burgers als historici van de toekomst.

Alleen ik kan dit | Carol Leonnig en Philip Rucker | ISBN 9789045045207 | Paperback | 480 pag. | € 22,99 | Uitg. Atlas Contact

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com