Boek: Harlem Shuffle

Harlem Shuffle, van best-seller auteur Colson Whitehead is wederom een roman met een historische achtergrond en met veel aandacht voor de verhoudingen tussen de rassen. Tevens is het een boek dat een uitvoerig en interessant inkijkje verschaft in het dagelijks leven in het New Yorkse stadsdeel Harlem in de jaren zestig van de vorige weeuw, maar tevens in de verschillende lagen van criminele activiteiten die zich onder de oppervlakte in deze wijk afspeelden.

Het verhaal waarin de zwarte meubelhandelaar Ray Carney de hoofdrol speelt is een interessant en prettig leesbaar werk. Gaande het boek wordt duidelijk dat de keurige middenstander niet altijd een even nette rol gespeeld heeft en nog speelt. Om het hoofd boven water te houden moet hij zich toch af en toe op het randje van het criminele pad begeven. Hij raakt daardoor steeds meer betrokken bij de grotere criminele activiteiten van de diverse bendes die in Harlem actief zijn.

Net als in zijn eerdere boek De Jongens van Nickel speelt racisme ook in Harlem Shuffle een grote rol. Al ligt de nadruk dit keer niet op racisme tussen blank en zwart, maar veel meer op de verhoudingen tussen de zwarte bevolking onderling. Racisme komt er daarbij op neer dat hoe donkerder je bent, hoe slechter je kansen op een succesvol leven. Tot in zijn eigen familie is dit merkbaar voor Carney. En zwarte mensen met een lichtere tint kunnen wel een hoge positie in de maatschappij bereiken. En zwarten uit het noorden van de Verenigde Staten hebben een streepje voor op de zwarten uit de zuidelijke staten, waarop wordt neergekeken. Tel daarbij op dat in de beschreven periode ook immigranten uit Puerto Rico en Azië zich in of nabij Harlem vestigden en alle ingrediënten voor een explosieve situatie zijn aanwezig.

Een meeslepend misdaadverhaal met psychologische diepgang. Een historisch document en tegelijk een spannende thriller. Het boek is het zeker waard om verfilmd te worden.

Opmerkelijk is nog de noot van de uitgever op pagina 397 waarin deze melding maakt van het feit dat uitgever en vertaler van mening verschillen over de wijze waarop het woord ‘white’ vertaald wordt.

Informatie van de uitgever

De onderwereld van Harlem in de jaren ’60 frustreert de ambities van een (deels) keurige meubelverkoper in dit verhaal vol roofovervallen, afpersing en zwendel, gesitueerd in een roerig New York.

‘Harlem Shuffle’ van Colson Whitehead gaat over Ray Carney, een beschaafde meubelverkoper die voor zijn klanten en buren in 125th Street een fatsoenlijk leven probeert te leiden. Zijn vrouw is in verwachting van hun tweede kind, en ook al wonen ze in een krap appartement te dicht bij het metrospoor: hij heeft veel bereikt, hij is tevreden. Wat weinig mensen weten, is dat Ray afkomstig is uit een geslacht van bendeleden en boeven, en dat zijn brave burgermansbestaan barsten begint te vertonen. Barsten die steeds groter worden dankzij zijn louche, onfortuinlijke neef Freddie, die dankbaar gebruikmaakt van Rays keurige façade – en hem ondertussen steeds dieper de Harlemse onderwereld in sleurt. Terwijl Ray worstelt met zijn dubbelleven begint hij steeds duidelijker in te zien wie de touwtjes in handen heeft in Harlem. Lukt het Ray om hier zonder kleerscheuren uit te komen – om zijn neef te redden, zijn deel van de winst te pakken en tegelijkertijd zijn reputatie hoog te houden?

Colson Whitehead (1969) is een New Yorkse romanschrijver. John Henry Days was zijn doorbraak– hij haalde shortlist van de National Book Award. Zijn laatste twee boeken waren Sag Harbor, over een jeugd op Long Island, en de bestseller Zone One (een literair zombieverhaal).

Harlem Shuffle | Colson Whitehead | ISBN 9789025471194 | Paperback | 400 pag. | € 22,99 | Uit Atlas Contact

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com