Boek: De nacht valt altijd

Armoede is altijd een aangrijpend onderwerp in een boek of film. Voor de een herkenbaar, voor de ander een schrikbeeld waar hij nooit in terecht wil komen. Willy Vlautin beschrijft in “De Nacht valt Altijd” op de voor hem kenmerkende manier de armoede en de daaruit voortvloeiende ellende in de Amerikaanse stad Portland. Maar het verhaal had net zo goed in Europa kunnen spelen. Ja, ook in Nederland. Symptomen komen aan bod die in de hele Westerse wereld voorkomen.

Lynette worstelt met haar leven. Ze probeert wat van haar privé leven te maken door optimistisch naar de toekomst te kijken. Met meerdere banen tegen het minimumloon houdt zij meerdere ballen tegelijk in de lucht. Ze streeft ernaar ooit een eigen huis te kunnen bemachtigen maar wordt hierin tegengewerkt door de omstandigheden, maar vooral ook door haar eigen familie.

Het verhaal dat als een rode draad door het leven van Lynette heen loopt gaat over het verdwijnen van traditionele bedrijven en hun arbeidsplaatsen uit de stad. De gewone arbeider werkloos achter latend. De arbeiderswijken vallen ten prooi aan gentrificatie, waardoor het leven daar voor de oorspronkelijke bewoners met hun slecht betaalde baantjes niet meer te betalen is.

Het is het verhaal van mensen die zich in de steek gelaten voelen. Mensen die hun plaats in de hedendaagse maatschappij niet meer kunnen vinden en op veel fronten afhaken. Zonder het met name te benoemen beschrijft Vlautin de factoren die een grote rol gespeeld hebben bij de verkiezing van Donald Trump in 2016.

Een woord van waardering voor de vertaler Dirk-Jan Arensman. Hij is erin geslaagd de typerende schrijfstijl van Willy Vlautin naadloos over te brengen in het Nederlands. Het boek is in het Nederlands daardoor net zo aangrijpend en aansprekend als in het Engelse origineel.

“De nacht valt altijd” is een aangrijpend verhaal. Zeer herkenbare situaties wisselen af met schrijnende en tenenkrommende fragmenten. Soms zal ook een kleine glimlach verschijnen bij de lezer. Want ondanks alle beschreven ellende heeft de auteur ook hier en daar oog voor de zaken die het leven de moeite waard maken.

Dit boek verdient een aanbeveling voor de donkere wintermaanden.

Informatie van de uitgever:

Het spannende, gevoelige verhaal van een jonge vrouw die gebukt gaat onder haar familie en uiteindelijk voor de vrijheid durft te kiezen

Lynette is uitgeput: ze zorgt voor haar broer, heeft twee slechtbetaalde baantjes en volgt in de avonden een studie aan de universiteit. Elke cent die ze verdient spaart ze, in de hoop dat ze ooit een hypotheek zal kunnen betalen voor het huurhuis dat ze deelt met haar moeder en broer in Portland, op zoek naar onafhankelijkheid. Maar als het plan gesaboteerd wordt door haar onverschillige moeder, wendt Lynette zich uit wanhoop tot schimmige kennissen uit haar verleden. Ze wordt geconfronteerd met morele beslissingen die haarzelf en haar geliefden in gevaar kunnen brengen. Hoe ver durft ze te gaan voor haar vrijheid?

De auteur:

Willy Vlautin (1967) is schrijver en singer-songwriter. Zijn boeken worden met lovende kritieken ontvangen en wonnen meerdere prijzen. Bij Meulenhoff verschenen eerder de romans Vrij en Laat me niet vallen, dat door het boekenpanel van De Wereld Draait Door gekozen werd tot Boek van de Maand.

De nacht valt altijd | Willy Vlautin | ISBN 9789029094214 | Gebonden met omslag | 272 pag. | € 21,99 | Uitg. Meulenhoff

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com